Nieuws
Maak jezelf en je fiets groepsrit-ready voor deze winter
Alle tips en tricks om jezelf en je racefiets dit jaar klaar te maken voor de nieuwe groepsritten dit winterseizoen van R&TC Groenewoud.
Regulier onderhoud en het klaarmaken van je racefiets voor de winter is wellicht altijd al een belangrijk item geweest voor je. Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar op 3 december hebben we met R&TC Groenewoud een primeur en zullen we voor het eerst starten met winter groepsritten. R&TC Groenewoud neemt je graag mee met wat tips en adviezen om deze ritten tot een plezier van jezelf én die van anderen te maken.
Is het fietsen in de herfst en winter nu echt zo anders dan in de zomermaanden?! JA! Op alle vlakken is fietsen in de wintermaanden anders. Natuurlijk is het vaak koud en nat, maar juist dit maakt dat fietsen een stuk meer energie kost, relatief gevaarlijker is dan in de zomer en een grotere aanslag is op je materiaal. Bij R&TC Groenewoud staat veiligheid en plezier hoog in het vaandel, voor iedereen die aansluit bij de groepsritten komend winterseizoen is het daarom van belang om de fiets en jezelf winter-ready te krijgen.
Allereerst je fiets materiaal. Het is belangrijk om voorafgaand aan de wintermaanden regulier onderhoud te doen voor je racefiets. Denk daarbij aan het bekijken van alle draaiende onderdelen, genoeg vet in de lagers et cetera. Voor de groepsritten en de veiligheid vragen wij speciaal aandacht voor rem onderdelen en banden. In de winter slijten remblokken enorm snel, zowel voor schijfrem als velgrem fietsen. Het 2 tot 3x wisselen bij regelmatig fietsen in met name natte omstandigheden van je remblokken in de wintermaanden is niks geks. Houd dit daarom goed in de gaten door regelmatig even de remblokken te inspecteren en te kijken of er nog genoeg remoppervlak aanwezig is. Twijfel je hierover of heb je rem problemen met de fiets, laat dit dan eerst nakijken door een professional.
Dan de afdeling banden, het rijden in de winter zorgt namelijk voor een grote toename aan gladheid en een veel grotere kans op lekrijden. Om te voorkomen dat we straks onnodig over elkaar vallen of 5x per rit staan te koukleumen langs de kant raden wij je aan om in de winter met (bredere) winter / all season banden te gaan rijden. De gouden regel is: hoe breder hoe beter, 30 of 32mm banden is niks geks tegenwoordig. Voorbeelden van goede winterbanden zijn: Continental Grandprix 4 season, Schwalbe Durano, Vittoria Rubino of Corsa N.EXT. Niet iedere fiets kan niet zomaar elke brede band aan, dit is afhankelijk van de breedte van je voor- en achtervork. Laat ook hierbij een professional meekijken als je hier geen kennis over hebt. Daarnaast kan je de winterbanden gewoon monteren op je huidige wielset en de banden die er nu op liggen weer monteren als de zomermaanden weer aanbreken. Hetzelfde als we altijd met onze auto deden. Je kan er ook voor kiezen om het hele seizoen met de all season band te rijden, maar het gebruiken van een soepele snelle racefietsband in de winter raden wij af. Bovendien slijt deze in de winterse omstandigheden ook veel sneller, wat eigenlijk zonde is.
Tenslotte willen wij op het gebied van materiaal ook iedereen vragen gebruik te maken van een goed spatbord of spatbordenset. In de winter is een nat wegoppervlak eerder regel dan uitzondering, wanneer je alleen gaat fietsen heb je vaak aan een ass saver of klein spatbord genoeg. Tijdens groepsritten is dit eigenlijk onvoldoende, een dergelijk spatbord zal dan jou zelf wel enigzins droog houden maar je achterligger rijdt de hele tijd in de spray van je achterwiel. Dit zorgt ervoor dat zelfs als het niet regent je erg nat en vies wordt van al het opspattend water van de banden en het natte wegoppervlak. Daarnaast kan het ook een aanzienlijke beperking opleveren voor het zicht van je achterligger en de groep. Om de groepsritten voor iedereen veilig en plezierig te houden willen we daarom je aanraden om bij alle groepsritten waar je aan deelneemt met een spatbord of spatborden set te komen. Fabrikant SKS heeft voor alle fietsen zowel velgrem als schijfrem (en zelfs gravelbikes) geschikte spatborden sets.
Buiten je materiaal is het verzorgen van je eigen lijf ook enorm belangrijk. De temperaturen zijn laag, omstandigheden zijn vaak nat en daarnaast is het stuk lastiger om dezelfde snelheden te halen als die je in de zomer normaal haalt. Belangrijk is om jezelf goed te kleden voor de groepsritten, check vooraf goed wat het weer doet en bereid je daarop voor. Zorg dat je voldoende variatie aan kleding in huis haalt om te kunnen adapteren aan de weersomstandigheden. Denk daarbij aan goede (thermo) base layers, lange broeken, vesten, jassen, regenjack, handschoenen en overschoenen. Hier is genoeg over te vinden om internet, of ga vooral naar je favoriete winkel.
Omdat fietsen in de winter meer energie kost dan normaal is daarnaast eten nog belangrijker. Waar in de zomer bij warme omstandigheden veel nadruk wordt gelegd op drinken en hydrateren, mag in de winter meer nadruk gelegd worden op eten en de energie voorraad aanvullen. Neem dus voor de groepsritten een extra reep of andere extra vaste voeding mee en eet wat vaker dan je misschien gewend bent.\
R&TC Groenewoud wenst iedereen veel plezier met het winterseizoen!
TEKST: Thijs Schamp
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen