Nieuws

Groenewoud op het NCK Tijdrijden in Dronten

Na enkele jaren in het centrum van Dronten, daarna een paar jaar iets meer aan de rand en één jaar bij Flevonice in Biddinghuizen, vond het NCK dit jaar plaats bij een manege net buiten Dronten. Extra parkeergelegenheid en kleedruimtes werden gecreëerd bij het Agripark en de sportlocatie van Hogeschool Dronten.

Met deze twee locaties, op iets meer dan een kilometer afstand van elkaar, was de algehele NCK-sfeer wat minder aanwezig. Waar je in voorgaande jaren bij andere ploegen langs ging en veel bekenden tegenkwam, was dat in deze opzet wat minder het geval. Dit deed echter niets af aan de gezelligheid en motivatie bij de aanwezige Groenewouders.

Net als de locatie was ook het parcours dit jaar aangepast. De altijd winderige dijk werd dit jaar vermeden. In de polder waren echter genoeg wegen om een lange ronde uit te tekenen, en ook hier waait het stevig genoeg. De dames reden een route van 39 km met 18 haakse bochten, terwijl de heren bijna 49 km aflegden met 22 haakse bochten. Alle routes bevatten ook een rotonde die volledig rond moest worden gereden om via dezelfde weg terug te keren. De wegen waren goed en de bochten breed, waardoor er nergens geremd hoefde te worden.

Helaas waren er dit jaar te weinig jeugdleden in de juiste leeftijdscategorie om een ploeg te vormen, maar hopelijk lukt dat volgend jaar weer.

Dit jaar stond er wel weer een damesploeg aan de start. In de weken voorafgaand aan het NCK werd er gezamenlijk getraind en werd de selectie gemaakt. Er werd zelfs hulp ingeroepen van een trainer voor de laatste tips om de ploeg zo soepel mogelijk te laten samenwerken. Tijdens de trainingen werd vastgesteld dat de beste ploeg voor het NCK bestond uit: Ilse, Jose, Lotte, Madelon en Maudy. Tijdens de laatste training vond er nog een ongelukkige valpartij plaats met Maudy, maar gelukkig viel de schade mee en kon zij uiteindelijk gewoon starten op zondag.

De eerste kilometers op zondag waren met wind in de rug, en de dames haalden direct hoge snelheden. Met de wind mee gaf de teller 46 km/u aan, en zelfs met de wind tegen werd er nog rond de 40 km/u gereden. Door deze snelheden kwam al snel de ploeg van RETO in zicht, die vlot werd ingehaald. Even later werd ook RWV de Spartaan gepasseerd. Dit gaf de ploeg vertrouwen en extra motivatie om het tempo vast te houden. Op het bochtigere deel van de route halverwege, had Maudy begrijpelijkerwijs nog wat angst in de bochten na haar valpartij, en moest ze de rest laten gaan. Ze bleef echter stug doorrijden en heeft zelfs een tijdlang solo voor de eerder ingehaalde ploegen uitgereden. Op het laatste stuk kwam ook de B-ploeg van RWC Ahoy in zicht, en die werd eveneens ingehaald. De eindtijd was 55:44, wat uiteindelijk goed was voor een 14e plaats. Na afloop waren er veel tevreden gezichten, en de trainingsplannen voor volgend jaar werden al direct gemaakt.

Ook de herenploeg had tijdens de voorbereiding regelmatig kilometers gemaakt om op elkaar ingespeeld te raken en de vorm te verbeteren. Helaas waren er een week van tevoren nog twee afmeldingen, waardoor de selectie snel gemaakt was. De ploeg bestond uit Bram, Erwin, Roel, Thijs, Tijmen en Timo, waarbij vooral Bram en Timo de motor van de ploeg vormden. Het doel was om binnen een uur te finishen, wat betekende dat een gemiddelde van 49 km/u gehaald moest worden.

Vanaf de start op zondag werd deze intentie direct duidelijk. Bram nam de kopstart en nadat hij zijn beurt had gedaan, lag de snelheid op 57 km/u. Timo nam vervolgens een lange beurt voor zijn rekening, zodat iedereen goed in het ritme kon komen. Na het keerpunt werd het tempo met de wind tegen weer flink opgevoerd, met snelheden rond de 46 km/u. Dit bleek echter te veel voor Roel, waardoor er na 7,5 km nog vijf renners overbleven. Dit betekende voor Erwin dat hij zijn beloofde windscherm kwijt was, waardoor het tempo iets werd getemperd om samen te blijven. Met het iets lagere tempo kon iedereen weer beurten doen, en na 30 km werd WSV de Zwaluwen ingehaald. In de laatste kilometers, met de wind in de rug, werd het tempo flink opgeschroefd. Met op dat moment de tweede tijd werd er gefinisht in 1:00:43. Net niet onder het uur, maar de eindpositie wees al op een goede prestatie. Na een ijskoude douche bleek de herenploeg uiteindelijk 12e te zijn geworden, wat boven verwachting was.

In het enige pannenkoekenrestaurant van Dronten werd nog nagepraat over de prestaties van de dag, en er werd alweer vooruitgeblikt naar volgend jaar. Met de extra ervaring van dit jaar kan het volgend jaar alleen maar beter worden, hopelijk dan ook met de jeugd erbij. De eerstvolgende ploegentijdrit staat al in verschillende agenda’s: de Tijdrit Almere op 19 april 2025.

Verslag door Roel

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen